Vodní filtry úvod
Tato zařízení jsou používána v mnoha odvětvích lidské činnosti a využívají k úpravě vody dlouhou řadu různých technologií - nejen filtrace. Omezme se pouze na vodní filtry používané pro získávání vysoce kvalitní pitné vody k vaření a k pití v domácnostech.
Voda pro pití, vaření, přípravu nápojů a pokrmů představuje pouhé 1 až 2% z objemu dodané vody. Myšlenka zlepšit kvalitu vody pouze v tomto nejmenším podílu pitné vody se tak přímo nabízí. Velkou předností doúpravy pitné vody přímo u vodovodního kohoutku (DÚV) je vyloučení nepříznivého ovlivnění kvality vody jejím transportem rozsáhlou vodovodní síti.
DÚV je i příležitostí k využití procesů, které jsou pro komunální vodárenství nedostupné nebo drahé (denitratace, dekarbonizace) nebo na vodárenství nevyžadované či nevyžadovatelné (magnetická úprava, separace suspenzí před přípojkami, nechlorová konečná dezinfekce mikrofiltrací.